Şarta Göre Satır ve Sütun Kaydırma

Kısa Açıklama

Şarta Göre Satır ve Sütun Kaydırma isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Şarta Göre Satır ve Sütun Kaydırma isimli sorumuzda, bir tablodaki değerlerin, belirtilen satır ve sütun sayısı kadar kaydırılmasının cevabı aranmaktadır.

Şarta Göre Satır ve Sütun Kaydırma

Üstte, VERİLER başlığında rastgele yazılmış harf ve sayılar bulunmaktadır. İstenen, üstteki satır ve sütun sayısı kadar sağa ve aşağı doğru kaydırılacak şekilde İSTENEN başlığındaki gibi hale getirilmesini sağlamaktır.

Katılım sağlayarak cevaplarınızı bekleriz.

Ekli dosyalar

H6 hücresine aşağıdaki formülü yazmanız yeterli olacaktır.
Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Formül, sadece Excel 365 versiyonlarında çalışmaktadır.

Çözüm
Örnek tablo ve örnek sonuçlara göre doğru gibi görünse de
verdiğim formülün farklı SATIR ve SÜTUN kayma sayıları ve daha büyük veri alanlarında hatalı sonuçlar verdiğini fark ettim.

Doğru formül aşağıdaki gibi olacak.

NOT: Yanlış uygulamıyorsam, diğer arkadaşlarımızın verdiği çözüm önerilerinin de hatalı olduğunu belirtmeliyim.

KONTROL:

-- satır ve sütun kayma sayıları 0'dan başlayarak tablo satır adetinin (4) ve sütun adetinin (5) katları
olarak yazıldığında, sonuç tablonun ilk tablo ile aynı olması gerekir,
-- sütun kayma sayısı 0 yazılıp, sadece satır kayma sayısı 1'er artırılarak tablo satırlarının blok halinde hareket ettiği görülmelidir,
-- satır kayma sayısı 0 yazılıp, sadece sütun kayma sayısı 1'er artırılarak tablo sütunlarının blok halinde hareket ettiği görülmelidir,
-- satır ve sütun kayma adetleri, tablo satır ve sütun sayısından büyük sayılar da olabilmelidir.

Neticede soru, esas olarak MODÜLER SAYILAR olayıyla ilgili.

Kod:
(1 satır)

Verilen cevapların tümü için YANLIŞ diyorum, DOĞRU formül şu diyorum.
Hayır şu formül yanlış değil diyen yok, yorum yapan yok, farklı veri tabloları üzerinden test eden yok.

:(

Anlaşılan o ki; reel olmayan sorulara cevap yazmamam gerekiyor.

Selamlar,
Verilen cevapların tümü için YANLIŞ diyorum, DOĞRU formül şu diyorum.
Hayır şu formül yanlış değil diyen yok, yorum yapan yok, farklı veri tabloları üzerinden test eden yok.

Verilen cevapların tümü ibaresinden, cevabımı AYRI tutmak isterim.
Çünkü,
* benim yorumum KAYDIR değil, tablonun satır - sütun adedine göre, seçilen (üstten) satır ve (soldan) sütun adedinin en alta ve de en sağa aktarılıp eklenmesi şeklinde.
* bu durumda, tablonun satır / sütun adedinden daha fazla bir adet yazılmaması gerekir.

Evet, yorumum diğer cevaplardan farklı olduğu için, verilen cevapları test etmedim. Fikrim de yok. Verilecek cevabım da yok.
(Ayrıca, soruya göre yazarsam, KAYDIR dediğimiz zaman,
verilen 2 satır için evet 2 satır kaydırılmakta,
ancak,
sütun olarak 3 adet verilmiş. Ama kaydırılması 2 sütun olmakta. Zira, veriler 3. sütundan başlamakta.
Bunu da belirtmek isterim ki, bu durumdan dolayı olayı farklı yorumlamaya gittim ben.)

Anlaşılan o ki; reel olmayan sorulara cevap yazmamam gerekiyor.
İşte buna TAM olarak katılıyorum. Kendi adıma söylersem, sorular NET olmadıkça, örnekle belirtilmedikçe, beklenen sonuçlar olmadıkça kolay kolay cevap yazmıyorum ben.

İşte bu da benim yanıtım.

Aynen Sn. @52779
Siz soruyu bizden farklı düşündüğünüz için, cevap da doğal olarak farklı.

Hala verilen diğer cevapların,
örnek belge üzerine uygulanıp, istenilen sonuçlar olup olmadığının,
ya da benim son formül cevabımda belirttiğim kontrol yöntemlerinin kullanılmamasını
anlayamıyorum doğrusu.

1693074135988.webp

1693074158576.webp

1693074180586.webp

1693074205999.webp

Son açıklamaya göre şöyle olması daha doğru olur galiba :)

Kod:
(1 satır)

Seçilecek alan sadece 4 satır 5 Sütun değil de, manuel düzeltmeye ihtiyaç kalınmaması açısından bu formül şöyle dinamikleştirilmesi daha yerinde olur.

Kod:
(1 satır)