Saate ve Aylara Dayalı Hesaplama

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kısa Açıklama

Saate ve Aylara Dayalı Hesaplama isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Excel Versiyonu
Excel 365
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
İngilizce
Herkese merhaba,

Normalde bir tablo paylaşmam gerektiğini biliyorum ancak şu an şartlarım gereği ne yazık ki yapamıyorum.

A1 den başlarak sağa doğru toplamda 60 ayı kapsayacak bir hücre aralığı olduğunu (her bir ayı temsil eden tarihler yazacak)
A2 den başlayarak 60 ayı temsil eden saatler olduğunu varsayar isek.

A3 den başlarak sağa doğru 60 ayı kapsayan sonuç hücrelerini, aşağıdaki koşula göre A4 ile çarpmak istiyorum.

"İlk aydan başlayarak saat 300 saati geçer yada tarih 8 ayı geçer ise"

Sonuç yukarıdaki kriterlerden biri gerçekleşiğinde olmalı ve her olduğununda tekrar sıfırlayarak hesaplama devam etmeli ve tekrarlamalıdır.

Umarım anlatmak istediğim doğru anlatabilmişimdir.

Yardımlar için şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Merhaba,

Sizinde dediğiniz gibi bir dosya olmadan işlem yapmak çok zor.
Ancak açıklamalarınızdan yola çıkarak şu şekilde deneyin bakalım.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
En kötü ihtimalle bir resim eklemeye çalışın.

Tekrar Merhabalar,

Ekli dosyada elimden geldiği kadar örneklemeye çalıştım. Kısaca açıklamam gerekirse;

İlk aydan başlayarak toplam aldığımızı düşünür isek ilk sonuç hücresinde tarih aralığı 6 ayı aşmıyor ancak 300 saati aşıyor bu yüzden aştığı tarihteki saat toplamını A4 hücreyi ile çarptığımda sonucu F3 ve F4 hücrelerinde olduğu gibi almalıyım. (iki sonuç hücresinin formülleri birbirine bağımlı olmamalıdır.)

Aynı şekilde bu sefer M sütundaki aya geldiğimde da toplam saat 300 ü aşmıyor ancak 6 ayı aştığı için tekrar bir hesaplama gerekiyor.

Umarım kısaca elimden geldiği kadar açıklayabilmişimdir. Ayrıca başlangıç ayını herhangi bir ay almam gerekebilir. Bunu da nasıl yapabilirim bilemiyorum. Yardım ve katkıları için herkese çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Ekli dosyalar

Yazdıklarınızı onlarca kez okudum ama inanın anlayamadım :(.
Sorularım:

"İlk Sonuç hücresi" dediğiniz, hangi hücredir?

B5 hücresinde 1.200,
F3 hücresindeki 399.600,
L3 hücresindeki 358.800,

değerleri neyi ifade etmektedir?
A4 hücresini çarpmadan bahsetmişsiniz, orada bir sayısal değer yok. Ne ile ne çarpılacak?

Siz hangi hücreye, ne yazdırmak istiyorsunuz?

Bu sorulara tek tek cevap verirseniz, sanırım anlamak daha kolay olacak.

Merhaba,

"İlk Sonuç hücresi" dediğiniz, hangi hücredir? (F3 ve F4)

B5 hücresinde 1.200, sonuç alınması gereken hücrelerin çarpılanı
F3 hücresindeki 399.600, (01.01.2024 den (yani ocak ayından) başlayarak 01.05.2024 tarihine gelindiğinde (yani mayıs ayına) toplam saat değeri 333:00 saate ulaşmış (tarih aralığı 6 ayı geçmemiş ama 300 saat aşılmış) bu yüzden işlem yapılması gerekli. F3*B5

L3 hücresindeki 358.800, Mayıs ayına gelindiğinde ise son işlem yapılan aydan buyana saat toplamı 279:00 saate ulaşmış yani 300 saati geçmemiş ancak tarih aralığı 6 ayı aşmış bu yüzden bu yüzden L3*B5

A4 hücresini çarpmadan bahsetmişsiniz, orada bir sayısal değer yok. Ne ile ne çarpılacak? ( Her hangi bir değer ile çarpılmayacak. Yukarı işlemin aynısı yapılacak. Sadece çarpma işlemi yerine, sonuç işlem gerektiriyor ise evet gerektirmiyor ise hayır yazacak.)

Siz hangi hücreye, ne yazdırmak istiyorsunuz? (işlem yapılması gereken

Kısaca yapılmak istenen tarih aralığı 6 ayı yada 300 saati aşmış mı ? İşlemler: "6 ayı aşmadığı ancak 300 saati aştığı" yada "300 saati aşmadığı ancak 6 ayı aştığı durumlarda" yapılacak.

Mesela Q3 hücresinde işlem yapılması gerekli. Sebebi ise son yapılan hesaplamadan bu yana 4 ay geçmiş. Tarih aralığı 6 ayı aşmamış daha 4 ay olmuş ancak saat toplamı 314 saate ulaşmış yani 300 saati aşmış.

Saygılarımla,

Son bir teyit etmem gereken husus:
Diyorsunuz ki;
"6. ay ya da 300'den büyük kriteri arıyorum."
İlk 5 aylık saatlerin toplamı 300'den büyük olduğu için kriter gerçekleşti. Ancak 5. aydayız.
Siz, ikinci alanı ay sayısı olarak tekrar 1'den başlatmışsınız.
Oysa 6. ay'ın değerlendirmeye alınmaması gerekmez mi?
Yoksa, bir değer yazıldıktan sonra, artık sonraki ay 1. ay'ı mı ifade ediyor?

Merhabalar,

Eğer sorunuzu yanlış anlamadıysam hayır 6. ayın değerlendirilmeye alınmamalı. Hesaplama gerçekleştikten sonra saatte ayda saymaya yada toplamaya sonraki aydan tekrar başlamalıdır.

Yardımlarınız ve ilginiz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Tam işte dediğiniz nedene bağlı soruyorum.
İlk kriter ok, 300 ü aştığı için yazdırdık.
Sonrasında hemen bir sonraki ay'da da ikinci kriter gerçekleşiyor.
Oraya neden bir şeyler yazdırmadınız?
11. ay'a yazılma sebebi, 6. ay mı 6. kalem olması mı?
Benim anladığımı, max 6 kalem saydırılmak zorunda, buradaki ay kısmı sanırım bir şey ifade etmiyor.
Doğru mu?

Merhabalar,

Evet orası biraz karışmış benim hatam. 6 ayda bir olduğu için aslında 6 sayıyor. Tarihlerin orada olma sebebi aslında başka formülleri de oraya bağlayacak olmam ve belirli bir ayda da başlayabilme ihtimali de olması.

Saygılarımla,

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...