Kriterlere Göre Değişen Alanlardan Toplama

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kısa Açıklama

Kriterlere Göre Değişen Alanlardan Toplama isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Excel Versiyonu
Excel 2019
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhaba,
Kriterlere göre değişen alanlardan toplama başlıklı konu için yardımcı olabilir misiniz.

a) J3 hücresinden başlayarak J11 hücresine kadar uygulanacak formül için kriterler:
1) $J$2 hücresindeki değer birinci kriter olarak B22:Bson satır aralığında eşleşenleri birinci toplama kriteri olacak
2)$K$2:K11 aralığındaki değerler her bir satır bazında olarak ikinci kriterler olarak B22:Bson satır aralığında eşleşenleri ikinci toplama kriteri olacak
örneğin: $J$2 & $K3 eşleşmesi B22 den başlayan (Hesap Kodu) kolonunda ve M22 den başlayan Açıklama kolonunda eşleşmesinin O sütunundaki (Borç Tutar) kolonundaki değerlerin toplamını J3 hücresine ve bu şekilde sırasıyla
$J$2 & $K3
$J$2 & $K4
...
eşleşmelerine göre O sütun kolonu toplamı getirilmiş olacak..
Dikkat 22. satırdan başlayan aşağıdaki satır alanlarında değişken satırda veri alanları bulunmaktadır.

A Sütunu soluna sütun ekleme yapılabilir.

--22. satırdan aşağıya 97 satır aralıklarla 4 adet veri alanı bulunmaktadır.
--Aranacak 1.Kriter Eşleşmesi J2 hücresi (Hücre biçimi metin)
--Aranacak 2.Kriter Eşleşmesi (M3:M11) aralığından Formülle K3:K11 aralığına getirtilmesi gerekli
--Dikkat K3:K11 aralığındaki değerler M22 den başlayan Bu sütundaki hücre değerleri içerisinde karmaşık alanlarda bulunmaktadır. M24, M64, M68, örneklerinde rakamsal alanlar hücre metninde başta, ortada ya da sonda olabilmektedir.

b) M3:M11 aralığındaki satır içlerindeki rakamları tabloda göründüğü üzere font rengini Koşullu biçimlendirme formülü ile yapılabilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Açıklamalarınızı anlamak her zamanki gibi ;) çok güç.
Anladığım kısım, hücre içeriğinin kısmen renklendirilmesine yönelik koşullu biçimlendirme.
İşlem HÜCRE BİÇİMLENDİRME olduğundan formülle HÜCRE İÇERİĞİni KISMEN biçimlendiremezsiniz.
KISMEN biçimlendirme işlemi sadece makro kullanılarak yapılabilir.

İki kriterli toplam alma için ilk aklıma gelen TOPLA.ÇARPIM işlevi kullanmak.
Burada kullanılacak kriterlerin ne olduğu, nerede olduğu anlaşılmıyor.
Üzerinde herhangi bir işlem, formül uygulaması yapılmamış ham veri üzerinde çalışılmalıdır.

-- Örneğin J2 hücresindeki açılır liste kaynağı olan alandaki veriler hazır mıdır?
Mesela; birinci kriter bu hücre içeriğinin ilk 3 karakteri (630 hesap) midir?

-- M3:M10 aralığı örnek olarak açıklama yapmak için elle eklenmiş alan olup, asıl işlem M24:M111 aralığında mı yapılacaktır?
Eğer öyle ise K3:K10 aralığındaki formülü veri alanının yanında T sütununa uygulayıp, buradaki sonuçları benzersiz olarak başka bir alanda listeletin.

-- Yoksa birinci kriter 630.28 şeklinde ve B24:B111 aralığında aranıp,
bulunduğu satırlardaki açıklama içeriğindeki ikinci hesap numaraları bulunup,
buna göre O sütununda toplama mı yapılacaktır?

vs. vs.
SORU ÇOK...

Üstadım İlginiz için teşekkür ederim.
Ekli dosya ham verinin aynısı. Sadece Gereksiz alanları sildim.

Sorularınıza cevaplar:
-- Örneğin J2 hücresindeki açılır liste kaynağı olan alandaki veriler hazır mıdır? Programdan aktarılmış veridir.
Mesela; birinci kriter bu hücre içeriğinin ilk 3 karakteri (630 hesap) midir? Evet

-- M3:M10 aralığı örnek olarak açıklama yapmak için elle eklenmiş alan olup, asıl işlem M24:M111 aralığında mı yapılacaktır?
M3:M10 aralığındaki değerler M24:M407 aralığındaki değerlerin/Metinlerin yinelenenleri kaldırılmışlar olup Toplamları gelecek alanlar içindir. Rakamsal değerleri K3:K10 aralığına formülle getirmiş olduğum şekilde örneğin: M3 hücresindeki '760 630 Hsp. Kod Virman' hücre değerini K3 e '760 630' alanını K3 deki formülle getirttim. Dolayısı ile K3 değeri ikinci kriter oldu.
"...asıl işlem M24:M111 aralığında mı yapılacaktır?", K3:K10 aralığı değerini M24:M407 aralığında aratmazsanız M3:M10 aralığındaki değerler M24:M407 aralığında da aratma yapılabilir.

Eğer öyle ise K3:K10 aralığındaki formülü veri alanının yanında T sütununa uygulayıp, buradaki sonuçları benzersiz olarak başka bir alanda listelensin. K3 formülünü T24 ve aşağısına uyguladım. Şu formül J3 hücresine uyguladım =TOPLA.ÇARPIM((B23:B406=$J$2)*($T$24:$T$407=$K3)*(O23:O406)) #Değer hatası verdi. Bu yöntemde de formülü düzenlenmesini beklerim.
Ancak! **Tabiki asıl beklediğim yöntem aşağıdaki sorunuz yönünde olup alt soruya cevabım. Kısmen Evet.

-- Yoksa birinci kriter 630.28 şeklinde ve B24:B111 aralığında aranıp, bulunduğu satırlardaki açıklama içeriğindeki ikinci hesap numaraları bulunup,
buna göre O sütununda toplama mı yapılacaktır? Evet. Dikkat edilmesi gereken, J2 hücresinde açılır listeye göre başkaca değerlerde de 1. kriter olabilir.
Nihayetinde konu 2. kriter hangisi olacağı ile ilgili:
a) K3:K10 aralığını M24:M407 aralığı değerlerde aranarak * 1. Kriterle eşleşen O sütundaki değerleri toplamak,
b) K3:K10 aralığını T24:T407 aralığına K3 hücresindeki formülü eklenerek T24:T407 aralığındaki değerler aranarak* 1. Kriterle eşleşen O sütundaki değerleri toplamak,

Veri satırlarındaki, J2'deki hesap kodunun karşı hesaplarını bulmak için T sütununa şu formülü uygulayın.

Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)

Sonra TOPLA.ÇARPIM formülünü, yukardaki formül sonuçlarına atıf yaparak oluşturun.

Üstadım,
T sütununa formülü uyguladım formülü uyguladım.
=KIRP(YERİNEKOY(PARÇAAL($M23;MİN(MBUL({0;1;2;3;4;5;6;7;8;9};$M23&"0123456789"));7);SOLDAN($J$2;3);""))

J3 hücresine TOPLA.ÇARPIM((B23:B406=$J$2)*($T$24:$T$407=$L3)*(O23:O406)) oluşturdum değer hatası verdi.
Diğer yandan formüldeki ...SOLDAN($J$2;3) yerine 7 yazmak ve K3:K10 aralığına atıf yapmak gerekli. Zira 3 hane K3:K10 aralığında mükerrer bulunmaktadır. 770 630, 770 263 gibi
-- Topla.Çarpım daki $L3 yerine $K3 yazdım. Yine Değer hatası verdi..
Nasıl yaparız?

Belgede, doğrudan verdiğim formül veya fikir uyarınca yaptığınız değişikliklerle nihai çözüme ulaşılmamışsa;
şunu uyguladım, şu olmadı, hata verdi gibi cevap yerine (belki formülü yanlış/değiştirerek uyguladınız o kısmı bilemeyiz)
belgenin son halini her seferinde tekrar eklerseniz daha hızlı sonuca ulaşılır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...