Bordro Kümülatif Gelir Vergisi Hesaplama

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan kmlzdmr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kısa Açıklama

Bordro Kümülatif Gelir Vergisi Hesaplama isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Excel Versiyonu
Excel 2016
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhaba,
Çok araştırmamam rağmen aşağıdaki durum için çözüm bulamadım.
Excel Kitabı sayfalarında her bir sayfada 2021-1, 2021-2 ... şeklinde aylar halinde bordro vergi matrahları bulunmaktadır.
Matrahlar Önceki Aydan Devir Eden, İlgili Ay Matrahı ve Kümülatif Matrah olarak sırasıyla AA, AB, AC sütunlarındadır.
AB sütunundaki değerler vergi hesaplanacak vergi matrahıdır. Başka değişle "2021GVHSP" sayfasındaki J3 hücresindeki değerdir.
"2021GVHSP" sayfasındaki J3 hücresine yazılan vergi matrahı ödenecek vergiyi doğru hesaplamaktadır.
AA sütunu önceki dönemden devir eden matrah (2021-1) sayfası Ocak ayı olduğu için AA sütununda değer olmaz. Diğer sayfalarda devirler kayıtlıdır.
Her sayfada AB sütunları elle yazılmaktadır.

Formül Talebi-1: AB sütunundaki değer AE sütununa her sayfada devirli şekildeki Kümülatif değer dikkate alınarak vergi dilimlerine göre AB sütunundaki değerleri oranlara (AL:AM) sütununa dağıtılması nasıl yapılır? AL:AM aralığındaki formül karması hatalıdır. Silebilirsiniz. Şimdilik fikir vermek için yapmaya çalışmıştım.

Formül Talebi-2: AE sütunu yardımcı sütun kullanmaksızın… AD sütunundaki gibi AC deki kümülatif değerlerde dikkate alınarak vergi dilimlerine göre AB sütunundaki değerin vergisi hesaplanması nasıl yapılır?

Sağlama olarak sayfaların (ayların) AB sütunundaki 4. satırdan aşağıya doğru yazılı değerlerden birini 2021GVHSP sayfasında J4 hücresine yazıp K4 hücresindeki sonuç değeri aylık sayfaların AD sütunun ilgili satırındaki değerle doğrulaması yapılabilir... Hatırlatma: ekli dosyadaki AD sütundaki formüllerin sonucu dilemler halindeki kümülatif devirli değerleri henüz hesaplayamamaktadır. Bunlar deneme çalışmasıdır. Silmemiştim.

İlgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

Sayın Ömer Baran üstadım ,
Gerçekten çok güzel bir formül olmuş.Kısacık. Ben sizin AE4 için nerdiğiniz -AA... gibi uzun uzadıya yapmıştım. Yine şaşırtmadınız.
Aradığım kısa ve kolay. Aklınıza sağlık.
Kuruş konusunun farkındayım. Forumda kuruşlar uzamasın diye geçici yuvarladım.
İyiki varsınız. Saygılarımla.
 
Merhabalar konu çözüldü mü bilemedim ama birikimli(süregelen) kümülatif gelir vergisi hesabında AE4 hücresi için topla.çarpım formülüne alternatif aşağıdaki ara formülünüde kullanabilirsiniz.

Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
 
Sayın #mehmet2300 ilginize teşekkür ederim.
Formülde bazı değerleri hatalı hesaplıyor.
a) Ekli belgenin Sayfa "2021-1" de AB4: 53000, AB5:190000, AB6:250000, AB7:650000, AB8:700000 rakamları yazdığınızda sırasıyla; 10600,51300,72300,227500,247500 hesaplamaktadır. Oysaki doğru değerler yine sırasıyla; 9400,46390,67390,207390,227390 değerler olması gerekirdi. Ekli belgenin bu sayfasında girilmiş değerler farklı olabilir. AB4 hücresine yukarıdaki değerleri elle yazınız.
b) Sayfa "2021-1" de AB12: 5000, AB13:7000, AB14:5000 ; sayfa "2021-2" de AB12::50000, AB13:250000:AB14:75000 yazılı iken sizin formül sırasıyla 10140,72860,16890 değerler hesaplamaktadır, Oysaki sırasıyla doğru değerler: 9190,68790,15940 olmalıydı
Lütfen formülü buna göre revize edebilir misiniz?
 
a ve b maddeleri için farketmez formüller ikisinde de aynı ama şunu söyleyebilirim. Benim vergi hesabı olarak biri birikimli süregelen ücretliler için gelir vergisi diğeri normal ücret dışı gelir vergisi ama sizin yaptığınız hesap ikisine de uyumlu değil muhtemelen hesabı yanlış yapıyorsunuzdur. Ekteki görseldeki AE ve AF sütunları sonuçlarını inceleyiniz. Manuel doğru hesabınız hangisi olmalıysa ona göre formülü yazabilirim.

Adsız.webp
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üstadım,
Sizin üstteki hesapladığınız "Normal gelir Vergisi" sütundaki Ücret Dışı Gelir Vergisi hesaplaması için doğru.
Ancak Ücret gelir vergisi dilimi Ücretliler için olup üstteki hesaplamada "Hsp. Vergi" sütundaki gibi olacak.
Sizin formül Sayfa 2021-1 (ilk sayfa--- Önceki dönem değeri olmayan) düzenlenmiştir.
Ayrıca Sayfa 2021-2, 2021-3... geçişlerde AA sütundaki önceki dönemle AC sütunundaki matrahları ilişkilendirerek AB sütunu değerini hesaplayacak. Başka değişle 2021-2 sayfası ve devamı sayfalarında AC sütunu değerinden AA sütun değeri hesaplama farkı AB sütun değerini vermiş olacaktır. Önceki sayfalara göz atabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Formüller 2021-1 e uyuyor 2021-2 e neden uymuyor. Benim bildiğim ücretliler için gelir vergisi hesabında paylaştığım 2 formül kullanılır. İlki süregelen vergi hesabı 2.si normal gelir vergi hesabı. Bunlar istenilen sonuçları vermiyorsa bende yanılıyor olabilirim.
 
Bilgisayarda değilim.
Kontrol için kullanabileceğiniz bir alan, örnek belgede tarifenin bulunduğu sayfadaydı diye hatırlıyorum.
O sayfada, seçeneklerden ÜCRET seçilip;

-- önce, GEÇEN AYDAN DEVİR MATRAH + CARİ AY GV. TABİ KAZANÇ üzerinden hesaplama yapılıp,
-- sonra da sadece GEÇEN AYDAN DEVİR MATRAH üzerinden hesaplama yapılıp,

Bu iki hesaplama sonucunun FARKI, cari aya ait Gelir Vergisi olur.
 
Bilgisayarda olmadığım için kontrol - doğrulama yapamıyorum.
Sayın @Mehmet'in verdiği formülde de bir mantık sıkıntısı görmüyorum, sadece formüldeki değerlerin, tarife sayfasındaki alanlara atıf yaparak düzenlenmesi gerekiyor gibi.

@kmlzdmr formül, neticede istediğiniz sonuçları üretiyor mu üretmiyor mu?
Net ifade eder misiniz? Sonuç neye bağlandı şimdi?
 
Aslında sadece muhasebe konusu değil.
Hepimizin maaşlarından Gelir Vergisi kesildiğine göre, maalesef asgari ücretli dahil hepimizin konusu.

-- örneğin faiz geliri elde edenler, sabit oranlı Gelir Vergisi öderlerken (bankada yapılan kesinti)
(başka gelirleri dolayısıyla beyanname vermek zorunda olsalar dahi bu gelirler beyannameye dahil edilmez,
yani bankada kesilen Gelir Vergisi sabit oranlı olmakla kalmayıp bir de nihai vergi olur. O da bu vergiyi yok sayar, zira zaten eline almamıştır),
-- ücretliler ise artan oranlı vergiyle karşı karşıya kalır.
(üstelik aynı yıl içerisinde 1'den fazla işverenden ücret geliri elde etmişse, bazı koşullarla bir de beyanname vermek zorunda kalır)
Bu nedenledir ki, Gelir Vergisine tabi ücret geliri toplamı, yıl içerisinde bir üst dilime geçtiğinde ücretlinin aylık ücretinde azalma olur.

Kamu için sorun yok, bir cepten diğerine denilebilir. Ancak özel sektör için bu vergi yükü, her ne kadar ücretlinin yükü gibi görünse de sonuçta işverenin işçi çalıştırma maliyetinin bir unsurudur. Çalışan eline aldığı net ücrete bakar, vergi ödediğini düşünmez bile. İşveren de, yansıtabiliyorsa bu yükü, sattığı mal/hizmetin fiyatı üzerinden yine hepimize yükler.
Tabi bu mevzular yeni de değil.

Bizlere de bunların hesabını yapmak/tutmak düşer. ;)

.
 
Sizin yukarıda belirttiğiniz değerleri ve istenen sonuçları Topla.çarpım işleviyle ve Eğer Formülüyle.. bu arada formüle "Önceki Aydan Devreden Gelir Matrahı Sütununu" da ekleyerek oluşturdum. Diğer formüllerdeki asıl sıkıntı formüle bu sütunun eklenmemesiydi.


Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)

Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)

1639405332693.webp
 
Çözüm
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Benzer Konular Popüler İçerikler Daha Fazlası
Geri
Üst