Başlıklara ve Kriterlere Özel Filtreleme

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kısa Açıklama

Başlıklara ve Kriterlere Özel Filtreleme isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Excel Versiyonu
Excel 365
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
İngilizce
Herkese Merhabalar,

27.10.2024 tarihinde toplam çarpım formülünde kriterleri devre dışı bırakma başlıklı bir konu açmıştım.

Bu konuda amaç belirli kriterlere göre toplama alınırken istenildiğinde bu kriterleri devre dışı bırakarak istenilen sütundaki tüm toplamları almak idi.

Bu konuda ise yapmak istediğim bu algoritmayı yine otomatik tablodan alacağım konu başlıklarına taşımak.

Ekte paylaşmış olduğum tabloda bir önceki konuda çözüme kavuşan formülüzasyonu silmedim (Topla.Çarpım Sayfası). Benim burada yapmak istediğim yine aynı bu konuyu tablo başlıklarına dayalı filtrelemeye taşımak.

Kısaca özetlemek gerekirse tarih aralıkları + C4 hücresi + C5 hücresi+ C6 hücresindeki kriterlere göre Tablo A sayfasından tablo özeti sayfasına başlıklara göre filtreleme yapabilmek. Örnek olması açısından bir tane filtrelemeyi manual olarak yazdım.

"Tüm başlıklar kullanılmayabilir ve başlık sayısı veya kriter artabilir"

Yardımlarınız için şimdiden herkese çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

"Not: Bazen yoğunluktan ötürü gelen cevaplara teşekkür yazamadan konu kapanıyor. V ebende sonrasında bir şey yazamıyorum. Yanlış anlamamanızı rica ederim. Teşekkürler"

Ekli dosyalar

Merhaba @fledermaus,

Sorularınıza beğen ya da çözüldü yapmanız bizim için kafidir. Genel olarak yazdığınız bu nazik dönüş içinde teşekkür ederim.

Bu sorunuzu yanlış anlamadıysam, aşağıdaki formül ile çözebilirsiniz.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Fazla zamanım olmadığı için sütun yerlerini kontrol edemedim.
Ancak sütunların yerleri ile veri sayfasındaki sütunların yerleri aynı değilse, aşağıdaki gibi SÜTUNSEÇ fonksiyonu ile istenen sütun numarasının sıralamasını değiştirebilirsiniz.
Kod:
(1 satır)
İyi çalışmalar,

@ExcelDepo merhaba,

Henüz formülü uygulayabilme şansım olmadı. Uygular uygulamaz cevap yazacağım. yalnız sanki paylaşmış olduğunuz formülde tarih kriteri yok gibi. Birde daha öncede bahsetmiş olduğum gibi Açık/Kapalı/ ve Hepsi ibareleri geçen hücrede hepsi seçildiğinde açık ve kapalı deaktif olarak listelemelidir.

Başka işlemlerde doğru sonuçları almıştıö ama filtreleme de nasıl yapılacağını bende mantığına oturtamadım açıkcası.

Saygılarımla,

Olay çok basit aslında.
FILTER içinde ilk kısımda hangi verileri listeleyeceğiniz kısmı var.
Sonraki kısımda ise, kriter alanı.
Birden fazla kriter varsa, araya * ve ya + işareti koyuyoruz.
* VE şartı,
+ YADA şartı demektir.

@ExcelDepo merhaba,

Hocam iki kriterde formül sorunsuz çalışıyor anca önceden de belirtmiş olduğum gibi "C6" daki durum hepsi olduğunda ve tarihlerde işin içine girdiğinde doğru sonucu almalıyım. Ama az önce yine denedim beceremedim.

Daha önceki tablolarda let kullanarak buna benzer kriterler ile toplam alabiliyorum. Ancak söylemiş olduğum gibi filtreleme işlevinde nasıl yapılacağını bulamadım açıkcası.

Saygılarımla,

Ekli dosyalar

Yarına kadar PC erişimim sanırım olmayacak.
Şu anda da ne yazık ki dosyaya bakma ihtimalim yok.
Size daha önce "Hepsi" seçeneklerini içeren bir formül yazmıştım diye hatırlıyorum FİLTRE için.
Şöyle yapmaya çalışın.
Kod:
(1 satır)
Bu kısma bir IF şartı koyun.
Yani kriter "Hepsi" ise, sadece iki kriter olacak.
Değilse, üç kriter.
Ona göre üstte verdiğim koddan fazla alanı silin..
BU kadar.

@FerhatCK merhabalar,

Formül normalde çalışıyor ancak aşağıdaki gibi tarih kriterini de ekleyince hata verdi. Sanırım ben bir yerde yanlış yapıyorum.

Aramayı "D sütundaki tarihlerde yapıp aynı sütunu filtreleme yapmaya çalıştığım için olabilir mi ? Eğer öyle ise bunu nasıl çözebilirim?

=LET(a;IF(C6="HEPSİ";TRUE;'_TABLO_A'!G2:G106=$C$6);CHOOSECOLS(FILTER(_TABLO_A;('_TABLO_A'!H2:H106=$C$4)*('_TABLO_A'!B2:B106=$C$5)*('_TABLO_A'!D2:D106=">="&$B$2)*('_TABLO_A'!D2:D106=">="&$C$2)*(a));1;2;3;4;5;6;7;8;9;10))

Teşekkürler,

Saygılarımla,

@FerhatCK hocam merhaba,

Yorgunluktan kaynaklı ufak bir detayı atlamışım. Söylemiş olduğunuz gibi düzeldi ve çalışıyor. Teşekkür ederim.

Yalnız şunu farkettimki organize etmek istediğim tabloda ne yazık ki kurguda bir hata yapmışım.

Şöyleki "C6" hücresini formülden çıkardığımızı farzerder ve bu hücredeki " HEPSİ" kuralını "C5" hücresi ve ona dayalı verilere dayalı çalıştırmak istersek formülde nasıl bir düzeltmeye gitmemiz gerekir ?

Kod:
(1 satır)

Sabrınız ve anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

@ExcelDepo hocam merhaba,

#8 no'lu mesajınızda yazmış olduğunuz formülü denemeye çalıştım ancak olmadı.

Toplam çarpım tablosunda herşey düzgün çalışıyor ancak aynı şartlar ile filtreleme yapmak istediğimde mantığına uyduramıyorum açıkcası.

Saygılarımla,

Ekli dosyalar

TOPLA.ÇARPIM ile olan şey her neyse, FİLTRE ile de zaten aynısı oluyor.
Dosyanızı açtığımda sonucun doğru bir şekilde geldiğini görmekteyim.
"olmadı" dediğiniz nedir?

@ExcelDepo merhaba,

@FerhatCK hocama da sormuş olduğum gibi filtreleme yapmak istiyorum,

Yani demek istediğim aslında özetle şu;

Topla.Çarpım sayfasında uygulamış olduğumuz kriter mantığını filtreleme sayfasında uygulayarak _TABLO_A daki bazı başlıklara dayalı verileri listelemek. (Yani verilerin toplamını getirmek yerine listelemek) Tabi burada bir diğer önemli nokta ise getirilmek istenen sütunlar isteğe bağlı olmalıdır. Tüm sütun başlıkları ve bunlara ait veriler gelmeyebilir. Gerekmeyen sütunlar eklenmeyecek.

Saygılarımla,

@ExcelDepo hocam,

Evet aynen bu şekilde. Bende sizin yazmış olduğunuz gibi düzenlemeye çalışmıştım. Sondaki toplam işlevini kaldırıp sadece filtre ile devam etmiştim ancak olmamıştı. Pc başında değilim ama sanırım son eklemiş olduğunuz eğer ise koysaymışım zaten sonucu alıyormuşum. Yarın denedikten sonra geri dönüş yapacağım. Çok teşekkür ederim.

Saygılarmla,

En sondaki FİLTRE içinde bulunan "dizi" (İngilizcesi "array") sadece toplanacak olan sütunu seçmiştik. Ancak siz tüm tabloyu istediğiniz için sadece o kısmı değiştirdik ve TOPLA (SUM) işlevini kaldırdık.

Bu kadar...

@ExcelDepo hocam merhaba,

Hocam formül dosdoğru çalışıyor ancak ben her başlığı çekmeyeceğimden yani veri sayfasındaki her kolonu kullanmayacağım dan bu formülü tabloma uygulayamıyorum.

Aslında ferhat hocamın yazdığı formül uygundu sadece ben başta kriterleri yanlış belirtmiştim.

Konuyu nasıl çözebilirim. Ferhat hocam yada sizin yardımcı olma şansınız var mıdır?

Saygılarımla,

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...