Sıralı Bir Tarih Listesi Oluşturma

Sıralı Bir Tarih Listesi Oluşturma

Sıralı Bir Tarih Listesi Oluşturma isimli içerikte, Excel sayfalarında sıralanmış biçimde tarihsel değerlerden oluşan bir listenin nasıl hazırlanacağını öğreten bir yazı bulunmaktadır.

Excel'de Sıralı Bir Tarih Listesi Oluşturma​

Excel'de sıralı bir tarih listesi oluşturmak, özellikle takvim hazırlama veya proje planlaması yaparken büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu yazıda, Excel’in işlevlerini kullanarak otomatik ve dinamik bir tarih listesi oluşturmayı adım adım ele alıyoruz.

Adım 1: Başlangıç Tarihini Belirleyin​

İlk olarak, başlangıç tarihi bir hücreye girin. Örneğin, A1 hücresine "01.01.2024" yazın.

Adım 2: Formülle Sıralı Tarih Oluşturma​

Başlangıç tarihine dayanarak artan bir liste oluşturmak için şu formülü kullanabilirsiniz:
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Bu formülü A2 hücresine yazın ve doldurma tutamacını kullanarak aşağı doğru sürükleyin. Her hücrede bir önceki tarihten bir gün sonraki tarih görüntülenecektir.

Adım 3: Dinamik Tarih Listesi Oluşturma​

Dinamik bir tarih listesi oluşturmak için SIRALI (SEQUENCE) işlevini kullanabilirsiniz:
Kod:
(1 satır)
Bu formül, 01.01.2024 tarihinden başlayarak 10 günlük bir tarih listesi oluşturacaktır.

Adım 4: Haftasonlarını Vurgulama​

Sıralı tarihlerde hafta sonlarını vurgulamak için koşullu biçimlendirme kullanabilirsiniz. Şu formülü ekleyin:
Kod:
(1 satır)
Bu formül, Cumartesi ve Pazar günlerini vurgulamak için kullanılmaktadır.

Örnek Tarih Tablosu​

Tarih
01.01.2024
02.01.2024
03.01.2024
04.01.2024
05.01.2024
06.01.2024
07.01.2024

Ek İpuçları​

• Tarih Formatı: Hücrelerin tarih formatında olduğundan emin olun. Tarih formatını ayarlamak için hücreyi seçin, sağ tıklayın ve Hücreleri Biçimlendir > Tarih seçeneğini seçin.
  • Dinamik Liste Uzunluğu: SIRALI işlevinde istediğiniz kadar satır veya sütun oluşturabilirsiniz.
  • Tatil Günlerini Hariç Tutma: Belirli tatil günlerini liste dışında bırakmak için ek formüller kullanabilirsiniz.
Excel'de sıralı tarih listeleri, iş planlama, raporlama ve veri analizinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Yukarıdaki yöntemlerle dinamik ve işlevsel bir liste oluşturabilirsiniz!