Kıst ve Hızlandırılmış Amortisman Hazırlama

Kısa Açıklama

Kıst ve Hızlandırılmış Amortisman Hazırlama isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Excel Versiyonu
Excel 365
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe

Ekli dosyalar

Azalan Bakiyeler Yöntemiyle amortisman hesaplanırken, kıst amortisman (binek araç) uygulaması konusunda
Gelir İdaresinin görüşü bile net değil.
2'nci yıl (dolayısıyla izleyen yıllar) amortisman tabanının/matrahının ne olması gerektiği konusunda
bildiğim kadarıyla idare bir fikirde, denetim elemanları başka bir fikirde.

Hatta benim bildiğim kadarıyla; belirttiğiniz iki koşulu birden içeren Gelir İdaresinin verdiği bir görüş (mukteza-özelge) dahi yok.
İdare - denetim elemanları - meslek mensupları arasında hatta literatürde dahi, tartışılan yönleri olan bir konudur.

Bunların yanı sıra; ilk amortisman yılından devredilerek son amortisman yılında giderleştirilecek kısım,
muhasebe kayıtlarında izlenecek midir/izlenmeyecek midir ya da izlenecekse nasıl izleneceği konusunda da farklı görüşler mevcut.
Mesleğiniz dolayısıyla, bu konuda sizin de fikrinizi de öğrenmek isterim.

2024 yılından itibaren işin içine bir de; yılda 4 (yıllığı da sayıyorum)
Geçici Vergi döneminde (2024 için 3 dönem) uygulanacak Enflasyon Düzeltmesi olayı girdi.

Her neyse; sorularınızı sorarken PDF belgesi ekleyerek değil de olması gereken (en azından, olmasını istediğiniz)
sonuçları bir excel belgesinde formüllerle oluşturursanız, sizin görüşünüze uygun bir kodlama yapılabilir mi, EVET yapılabilir.
Formüle edemezseniz, olması gereken sonuçları elle yazıp, hesaplama gerektiren değerlerin her biri için,
..... şu nedenle şu eksi şu çarpı bu bölü bu .... gibi tek tek açıklama yazmalısınız.

Biraz uğraşmak lazım.
Kullandığınız muhasebe program(lar)ı veya eklentileri istediğiniz sonuçları vermiyor mu?