Kendisi ve Tersi Asal Olan Sayıları Listeleme

Kısa Açıklama

Kendisi ve Tersi Asal Olan Sayıları Listeleme isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Kendisi ve Tersi Asal Olan Sayıları Listeleme sorusunda, bir tablodaki sayıların hem kendinin hem de tersinin asal olanların bulunmasının cevabı aranmaktadır.

Kendisi ve Tersi Asal Olan Sayıları Listeleme

Üst resimde göreceğiniz ilk sütundaki sayılar arasından, hem kendisi hem de tersi asal olanları Sonuç sütununa elle yazdık. Bu işlemi formülle yapmak istersek, yazacağımız formül nasıl olmalıdır?

Cevaplarınızı beklerim.

Asal Sayılar deyince bende çağrışım yaptı.
Aynı paraleldeki iki soruyu da buraya eklemek istedim.
Soruları resimde açıklamaya çalıştım. Dosyayı ekliyorum.

Not : Henüz formüle etmedim.
Merhabalar ilk soruyu anlayamadım dolayısıyla kurgulamada hata olabilir ama şöyle bir deneme yaptım..

Kod:
İndirmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)

2. Soru için de şöyle deneyiniz.

Kod:
(1 satır)

Çok teşekkür ediyorum...
Merhabalar ilk soruyu anlayamadım dolayısıyla kurgulamada hata olabilir ama şöyle bir deneme yaptım..
Anlamlandıramamada kesinlikle haklısınızdır diyorum. Çünkü, benim Türkçe ile, ifade edebilmek için, cümleyi defalarca değiştirip durdum ama yine de beceremedim.. Türkçe'm maalesef yetersiz kalıyor. Kusuruma bakmayın....

Çözümünüze baktığımda ise, 1 den 1000 e kadar olan sayılar içerisindeki asal sayılar listeleniyor. Ve bu listeden de Palindrom, yani düzden ve tersten okunuşları Aynı olan sayılar haricindekiler filtreleniyor. Bu 1. adım....
2. adımda ise, filtrelediğiniz bu veriler tersten yazıldığında da asal sayı olması isteniyor. Örneğin, 1. adımda 23 elde ediyorsunuz ki bu asal bir sayıdır. Bunun tersi 32 dir. Evet palindrom değil. Ancak 32 asal sayı da değil.... Diğer bir örnek, 13, 31 ve 37 elde ediyorsunuz.. Bunlar asal. Tersleri ise, 31, 13 ve 73... Bunlar da hem palindrom değil ve hem de asallar... Dolayısıyla listenizde, 13, 31 ve 37 bulunmalı, ancak 23 bulunmamalı gibi...
(Yine de anlatamamış olabilirim. Deniyorum ama beceremiyorum demek daha doğru olacaktır).

İyi anlatamadığım için de, Elde edilmesi istenilen sayıları, hem matematiksel tanımda yazdım ve hem de D kolonunda verdim. Terslerini de E kolonunda yazdım ki, terslerinin de birer asal sayı olduğu görülebilsin istedim...

2. Soru için de şöyle deneyiniz.
Evet.
Çözüm Mükemmel...
Ellerinize sağlık.
Teşekkürler...

Not : Ne yazık ki, formüle edebilmek için bir fırsat yaratamadım kendime... Umarım bugün bir fırsat yaratabilirim diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

Ben teşekkür ediyorum.. Yok siz Gayet güzel açıklayıcı anlatmışsınız konu biraz teorik bilgi olduğu için ister istemez bana zor geldi :) ilk Sorunun sonuçlarını bulduktan sonra örnek dosyadaki sonuçlara benzer ama tam olarak birebir olmadığını gördüm ikilemde kalınca karmaşıklığa düştüm. İlk soru için bir çözüm bulabilirsem paylaşırım. Kolaylıklar diliyorum..

Çok teşekkür ediyorum...
Ben de şimdi formüle etmeye çalışıyordum.
Aslında sizin formülden esinlendim / alıntıladım demek çok daha doğru olacaktır. Teşekkürlerimle....

Benim çözümüm..
1. olay için.... Hem listeyi ve hem de listenin terslerini dökülmeli olarak verir.
Kod:
(1 satır)

2. olay için.... Sadece listeyi verir.
Kod:
(1 satır)