Aynı Kayıt Numarasını Engelleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ssavas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kısa Açıklama

Aynı Kayıt Numarasını Engelleme isimli başlıkta, ilgili işlemlere dair detaylar yer almaktadır.
Excel Versiyonu
Excel 2021
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhabalar.
Aşağıdaki fonksiyon ile access veritabanında ilgili kaydın tekil olmasını kontrol edebiliyorum. Yani aynı kurum numarasına sahip sadece bir adet kayıt yapılmasını kontrol edebiliyorum.
Bu fonksiyon SQL veritabanı için uyarlanabilir mi? veya farklı bir yöntem ile tekil kayıt kontrolü yapılabilir mi?
Teşekkür ederim.

VBA:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(3 satır)
VBA:
(19 satır)
Ekran görüntüsü 2025-01-25 182142.webp

Ekli dosyalar

hangi veri tabanı olduğunun bir önemi var mı sonuçta temel SQL sorguları hemen hemen tüm veri tabanlarında aynıdır. accesste çalışan temel sorgu komutları her hangi bir VT sorgusunda da çalışır
NOT:
Bu fonksiyon SQL veritabanı için uyarlanabilir mi?
bu aslında hatalı bir ifade SQL veritabanı diye bir tanım yoktur. farklı firmaların farklı yapıda veri tabanları vardır ve bunlar temelde aynı sorgu dilini kullansalar da bire bir aynı kodları desteklemezler. o nedenle hangi veritabanı programını kullandığınızı beliirtmeniz yerinde olur

Eyvallah üstat. Mektepli olmadığımızdan, ince detayları ve bazı temek işlevleri ancak buradaki siz değerli arkadaşlardan öğreniyoruz.
İhtiyacım olan programları tasarlarken forumda paylaşılmış olanlardan ve elimde olan çalışmalardan esinlenerek ve gerekli revizeleri yaparak sonuca ulaşmaya çalışıyorum. Soru sormadan önce de elimdeki örnek çalışmaları onlarca kez kombinasyondan geçiriyorum, sonuç veriyorsa ne ala vermiyorsa konu açıyorum.
Konu ile ilgili ilk açtığım posttada belirttiğim üzere sistem access veri tabanında sorunsuz çalışıyor. Hem yeni bilgiler edinmek hemde sistemin farklı bir veritabanında çalışması için kodlarda ne gibi revizeler yapılması gerektiğini öğrenmek için farklı bir veri tabanına taşımak istedim.
Şimdilik localhostta PhpMyAdmin üzerinde çalışıyorum. Tasarım tam anlamıyla oluştuğunda sunucuya taşıyarak online kullanıma açacağım.

yanlış anlaşılmasın ben de hatta forumlardaki bir çok üstad da mektepli değil, hatta ben sadece amatör olarak bu tür şeylerle uğraşıyorum. zaten bu tür şeyleri de forumlarda sora sora öğrendik. o nedenle dilerim ifademi küstahlık olarak değerlendirmemişsinizdir. ama hatalı tanım yaptığınızda ve uyarılmadığınızda hatalı kullanmaya devam edersiniz ve bu hatalı tanımlar sorunun anlaşılırlığını azaltır.

eski dosyanızda sadece bağlantı kodunu değiştirerek denediniz mi?
Not: tablo yapılarının ve alan türlerinin aynı olduğu varsaydım
Aynı dosya numarasına sahip yeni bir kayıt denedim.
Ekran görüntüsü 2025-01-26 135300.webp

Gelen hata mesajı.
Ekran görüntüsü 2025-01-26 135533.webp

Kodlar şu şekilde;
(134 satır)
Fonksiyon:
VBA:
(19 satır)

Üstat anladığım kadarıyla foksiyonun çalışma mantığı şu: Veritabanında txt_dno ile dno alanında kayıt ara; kayıt yoksa (0) kayda izin ver, kayıt varsa izin verme.
Kod:
(5 satır)

Tekrar merhaba.
Kod yorumundaki revize ile yeni kayıtta aynı dosya numarası verilmesini engelledim.
VBA:
(3 satır)
VBA:
(19 satır)

Güncelleme işleminde de şu kodu kullanıyorum fakat dosya numarası hariç diğer nesnelerde değişiklik yapılmasına izin verecek şekilde revize edemedim. Bu haliyle hiç bir şekilde güncelleme yapmasına izin vermiyor.
Kod:
(3 satır)

Üstat kod hem yeni kayıtta hem de güncelleme fonksiyonunda aynı dosya numarası ile yeni kayıt ve güncelleme işlemini engelliyor.
Anlatmak istediğim aynı dosya numarasına sahip bir kayıtta dosya numarası hariç diğer nesnelerdeki (Combo, textbox vb) hatalı kayıtları düzenleyebilmek.
Animation.gif

Formda üç temel fonksiyon var hocam. Yeni kayıt, düzenle (güncelle) ve sil.
Basitçe izah etmek gerekirse kurumlar tablosunda yeni kayıt ile aynı dosya numarasına sahip tek bir kayıt olmalı. İlgili kayıtta dosya numarası hariç diğer alanlarda güncellenebilmeli.

Son düzenleme:
Ilgili formda sadece düzenle düğmesi olunca emin olamadım.
Bu durumda dosyano metin kutusunu girildiğinde olayına kaydın olup olmadığı kontrolü eklenebilir eğer kayıt varsa doğrudan metin kutusundan çıkıp bir sonraki nesneye odaklanması sağlanabilir.

Çözüm
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...