Bugünden İtibaren X Gün Kadar Sonrasını Yazma, bir hücreye sadece bugünden itibaren 30 gün kadar sonraki tarih yazmanın nasıl yapılacağını öğretmektedir.
Excel ile Bugünden İtibaren X Gün Kadar Sonrasını Yazma
Veri girişlerinde belirli bir tarih aralığını sınırlandırmak, yanlış veya beklenmeyen bilgilerin girilmesini önlemek adına kritik bir adımdır. Özellikle iş süreçlerinde ve ödeme planlarında bu tür kontroller, düzeni sağlamak ve hata riskini azaltmak açısından önemlidir. Bu içerikte, Excel'de tarih hücrelerine bir doğrulama kuralı ekleyerek, bugünden itibaren belirli bir gün sonrası tarihlerde giriş yapılmasının nasıl engelleneceği anlatılmaktadır.Gerekli Adımlar ve Formül Açıklaması
Bu kuralın uygulanması için Excel'in Veri Doğrulama özelliği kullanılmaktadır. Bu özelliği kullanarak hücrelere yalnızca belirli bir aralıktaki tarihler girilebilmektedir. Aşağıdaki adımlar izlenerek bu işlem gerçekleştirilmektedir:Adım 1: Hücreleri Seçin
Öncelikle, tarihlerin girileceği hücreler seçilmektedir. Bu örnekte, C sütunundaki tarih hücrelerinin seçildiği varsayılmaktadır.Adım 2: Veri Doğrulama Penceresini Açın
- Veri sekmesine gidin.
- Veri Doğrulama düğmesine tıklayın ve açılan menüden tekrar Veri Doğrulama seçeneğine tıklayın.
Adım 3: Doğrulama Ayarlarını Belirleyin
Ayarlar sekmesinde aşağıdaki yapılandırma yapılmaktadır:- İzin Verilen: Özel
- Formül: Aşağıdaki formül yazılmaktadır:
EXCEL:Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir. (1 satır)
- C4>=BUGÜN(): Girilen tarihin bugünkü tarihe eşit veya daha büyük olduğunu kontrol etmektedir.
- C4<=(BUGÜN()+30): Girilen tarihin bugünden itibaren en fazla 30 gün sonrasını aşmadığını kontrol etmektedir.
- VE(): Her iki koşulun da sağlanmasını zorunlu kılmaktadır.
Adım 4: Hata Uyarısını Özelleştirin
Hata Uyarısı sekmesine geçilerek bir hata mesajı oluşturulmaktadır. Örneğin:- Başlık: HATA
- Mesaj: "Bugünden itibaren maksimum 30 gün sonrasına kadar bir tarih yazabilirsiniz."
Adım 5: Doğrulama Kuralını Uygulayın
Son olarak, Tamam butonuna basılarak doğrulama kuralı uygulanmaktadır. Artık seçilen hücrelerde belirtilen kurallara aykırı tarihler girildiğinde bir uyarı mesajı görüntülenmektedir.Kuralın Avantajları
- Hata Önleme: Geçersiz tarihlerle işlem yapılmasını engelleyerek veri doğruluğunu artırmaktadır.
- Zaman Tasarrufu: Kullanıcıların yanlış giriş yapmasını ve bu yanlışların düzeltilmesini önlemektedir.
- Daha İyi Yönetim: Tarih bazlı işlemlerde güvenilir bir düzen sağlamaktadır.
Sonuç
Excel'in Veri Doğrulama özelliği sayesinde tarih girişlerini sınırlandırmak, iş süreçlerini daha düzenli ve güvenli hale getirmektedir. Yukarıdaki adımlar takip edilerek belirli bir tarih aralığında doğru giriş yapılması garanti altına alınmaktadır. Bu yöntem, özellikle finansal işlemler ve planlamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.Faydalanmanız temennisiyle.
Virgülden Sonrasını Silme
2024-12-14
İçerir İçermez Kelime Kontrolü Yapma
2024-12-14