YADA ile VE Şartına Göre Filtreleme

YADA ile VE Şartına Göre Filtreleme

YADA ile VE Şartına Göre Filtreleme isimli içerikte, bu işlemin nasıl yapılacağına dair öğretici ve yol gösterici bir Excel formülü ele alınmaktadır.

Giriş​

Excel'de filtreleme yaparken, birden fazla alandan karışık kriterlere ihtiyaç duyabiliriz. Yerleşik Filtre özelliği ile bu işlemi yaparken, Excel 365 ile gelen yeni FİLTRE fonksiyonu ile işleri dinamik olarak takip etmek isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda, yerleşik özellik yerine nasıl bir formül yazılacağını ele alacağız.

Veri Tablosu Örneği​

Veri Tablosu Örneği

Örnek veri tablomuz üstteki gibidir. Bu tabloya göre, yapmak istediğimiz filtreleme kriterleri şu şekildedir:
  • Sınıfı, 1-A ya da 1-C'ye eşit olan,
  • Ders adı, Tarih ya da Kimya olmayan,
  • Notu 50'nin üzerinde olan
Bu kriterlere göre listenin formül yöntemi ile filtrelenmesi gerekmektedir.

Formül Adımları​

Bu formülü yazabilmemiz için, FİLTRE fonksiyonuna ihtiyaç bulunmaktadır. Bu fonksiyonunda, "ekle" öğesinde birden fazla kriteri birlikte kullanmamız gerekmektedir. Şimdi adım adım kriterleri ele alalım:

1. Kriter​

İlk kriterimiz, Sınıfı, 1-A ya da 1-C'ye eşit [B]olan[/B], şeklindedir. Bu işlem için FİLTRE kullanımı şu şekilde olmalıdır:
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Sonuç, aşağıdaki gibi olmaktadır:

1. Kriter

Resimde gördüğünüz üzere, sadece 1-A ve 1-C sınıfındaki öğrenciler listelendi. 1-B sınıfındakiler liste dışında kaldılar. Şimdi diğer kriterleri ele almaya devam edelim.

2. Kriter​

İkinci kriterimiz, birinci kriterde filtrelenlerden sonra geriye kalan listeden, Ders adı, Tarih ya da Kimya [B]olmayan[/B], şeklindeydi. Formülümüzü şu şekilde genişletilmelidir.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Sonuç, bu sefer aşağıdaki hale gelmektedir:

2. Kriter

Üst resimde görüleceği üzere, ikinci kriterde sınıf şartını taşıyan bazı öğrenciler, ders şartından listenin dışında kalmaktadır. Son olarak artık 3. kriteri ele alalım.

3. Kriter​

Son kriterimizde, elimizde kalan listeden, Notu 50'nin üzerinde [B]olan[/B] verileri bırakmaktı. Bunun için formül şöyle genişleyecektir.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Sonuçlar, aşağıdaki gibi farklılaşmaktadır:

3. Kriter

Gördüğünüz üzere, tüm formülü uyguladıktan sonra, sonuçlar istediğimiz şekilde listelenmektedir.

Sonuç​

FİLTRE fonksiyonu, içeriği "ekle" kısmı ile verileri DOĞRU/YANLIŞ ya da 0/1 şeklinde döndürerek, bu kriterlerden DOĞRU ya da 1 olan ve istediğiz alanları yazdırmamızı sağlayan oldukça faydalı bir işlevdir. Sizlerde, bu tür kriterlere ihtiyaç duyarsanız, yerleşik Filtre özelliği yerine, bu dinamik işlevi kullanabilirsiniz.

Yazımızdan faydalanmanız temennisiyle.
 
Geri
Üst