DÜŞEYARA Çift Yönlü Arama Nasıl Yapılır

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ExcelDepo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
DÜŞEYARA Çift Yönlü Arama Nasıl Yapılır

DÜŞEYARA Çift Yönlü Arama Nasıl Yapılır isimli içerikte, ilgili işlemlerin yapılmasına dair bilgilendirici bir yazı bulunmaktadır.

Excel'de DÜŞEYARA ile Çift Yönlü Arama: Adım Adım Kılavuz​

Excel'de veri arama ve getirme işlemleri, büyük veri setleriyle çalışırken oldukça kullanışlıdır. DÜŞEYARA (VLOOKUP) fonksiyonu, dikey aramalar için yaygın olarak kullanılır. Ancak, bazen hem dikey hem de yatay arama yapmanız gerekebilir. Bu durumda, DÜŞEYARA'yı bir başka fonksiyonla birleştirerek çift yönlü arama yapabilirsiniz. İşte adım adım bir kılavuz:

Verilerinizi Hazırlayın​

Öncelikle, verilerinizi bir tablo halinde düzenleyin. Örneğin, aşağıdaki gibi bir tablo oluşturun:
ABCD
1Ürünler Ocak Şubat Mart
2Ürün 1 100,00 200,00 300,00
3Ürün 2 150,00 250,00 350,00
4Ürün 3 200,00 300,00 400,00
Bu tabloda, hem ürün adı hem de ay adı kullanarak veri arayacağız.

Sorgulama Hücrelerini Belirleyin​

Arama yapacağınız ürünü ve ayı girebileceğiniz iki hücre belirleyin. Örneğin, E1 hücresine ürün adını ve F1 hücresine ay adını girin.

DÜŞEYARA ve KAÇINCI Fonksiyonlarını Kullanarak Arama Yapın​

Aradığınız değeri bulmak için DÜŞEYARA ve KAÇINCI (MATCH) fonksiyonlarını birlikte kullanacağız. KAÇINCI fonksiyonu, sütun numarasını dinamik olarak belirlememize yardımcı olacak. Örneğin, E1 hücresinde "Ürün 2" ve F1 hücresinde "Şubat" varsa, aşağıdaki formülü kullanın:
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Bu formül şu şekilde çalışır:

1. DÜŞEYARA(E1; A1:D4; ...): E1 hücresindeki değeri (örneğin "Ürün 2") A1 aralığında arar.

2. KAÇINCI(F1; A1:D1; 0): F1 hücresindeki değerin (örneğin "Şubat") A1 aralığında kaçıncı sütunda olduğunu bulur.

3. YANLIŞ: Tam eşleşme gerektiğini belirtir.

Sonuçları Kontrol Edin​

Formülü girdikten sonra, ilgili hücrede doğru değeri (örneğin, "250") göreceksiniz. Bu, E1 ve F1 hücrelerindeki değerleri değiştirerek çift yönlü arama yapmanıza olanak tanır.

Çift Yönlü Aramanın Faydaları​

Esneklik: Hem dikey hem de yatay arama yaparak daha dinamik veri sorgulamaları yapabilirsiniz.

Verimlilik: Büyük veri setlerinde hızlı ve doğru aramalar yapabilirsiniz.

Kullanışlılık: Çeşitli veri analizlerinde ve raporlamalarda etkili bir şekilde kullanılabilir.

Örnek Dosya​

İçerikten yararlanmanız temennisiyle.

Geri