Dosya ikonu

Tablonun Hücre Aralığını Bulma

Kısa Açıklama

Tablonun Hücre Aralığını Bulma başlıklı bu içerikte, ilgili işlemlere yönelik olarak hazırlanan öğretici bir dosya yer almaktadır.
Tablonun Hücre Aralığını Bulma, dolu olan veri aralığı, isimlendirilen aralık ya da tablonun hücre diziliminin yazılmasını öğretmektedir.

Tablonun Hücre Aralığını Bulma


Excel'de, genellikle hücre aralığının seçilmesi ve istenilen sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Lakin, çok fazla olmasa da, bazen hücre aralığının bulunmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bizlerde, Türkiye'nin en büyük Excel ile içerik üreticileri olarak bu tür ihtiyaçları değerlendirdik. Böylece, detaylarını da ele alacağımız alternatif yöntemli dosyamız ortaya çıktı.

İlk olarak, üstte verilerimizin olduğu alan bir Excel Tablosudur. Bu tablonun adı, "veriler" şeklinde tanımlanmıştır. Dört ayrı sütundan oluşan tablomuz, B3:D14 aralığını kapsamaktadır. Bizimde ulaşmak istediğimiz sonuç, B3:D14 olacaktır. Lakin, bu sonuca formüller ile ulaşacağız. O halde, 3 ayrı yöntem ile sonuca gideceğimiz aşamaları anlatmaya başlayalım.

Birinci Yöntem

İlk yöntemimizde, her Excel versiyonunda sorunsuzca çalışan fonksiyonlar kullanılmaktadır. Bunlar, ADRES, SATIR, SATIRSAY, SÜTUN ve SÜTUNSAY fonksiyonlarıdır. Formülün temel yapısı, ADRES fonksiyonu üzerine kurulmuştur. Bu fonksiyonun "satır_num" öğesi için SATIR, "sütun_num" öğesi için SÜTUN fonksiyonlarından yararlanılmıştır. "[mutlak_num]" öğesi için ise, Göreli şeklindeki 4 değeri kullanılmıştır. ADRES'in ilk temel kullanımı bize B3 sonucunu verecektir. Dolayısıyla, geriye kalan D14 sonucunu bulmak olacaktır. Bunun içinde, yine aynı şekilde ADRES fonksiyonu tekrar yazılacaktır. Sadece "satır_num" ve "sütun_num" öğelerine, en alttaki satır ve en sağdaki sütunu bulacağımız SATIRSAY ve SÜTUNSAY fonksiyonları eklenmektedir. Oluşan formül D14 sonucunu verecektir. Geriye kalan, her iki formülü birleştirmektir. Bunun için, &":"& işaretlerini her iki formülün arasına yazmamız yeterli olmaktadır

İkinci Yöntem

İkinci yöntemde, Excel'in muhteşem özellikleri ile donatılan 365 versiyonundaki fonksiyonları kullanılmıştır. LAMBDA fonksiyonu ile bir formül hazırlanmış ve LET, EĞER, EREFSE, DOLAYLI, AL, ADRES, SATIR ve SÜTUN fonksiyonları ile desteklenmiştir. Aslında hedeflenen aynı olmaktadır. Ancak, manuel toplama işlemler yerine dinamik yapılar tercih edilmiştir.

Üçüncü Yöntem

Son yöntemde, ikinci yöntemde kullanılan formül Ad Yöneticisi bölümünden tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya da, bir ad ataması yapılmıştır. Hücrede ise, makrolarda kullandığımız Kullanıcı Tanımlı Fonksiyon gibi kullanımı sağlanmıştır.
İkinci ve Üçüncü yöntemler, sadece Excel 365 versiyonlarında çalışmaktadır.
Sonuç olarak, üç ayrı yöntemle belirlenen veri aralığının hücre dizilimini bulmuş olduk. Bu formülü, tüm sütun seçmeden, sadece hücre aralığı seçebileceğiniz formüllerin içinde kullanabilirsiniz. Tablonun Hücre Aralığını Bulma dosyamızdaki formüllerden faydalanmanızı temenni ederiz.
  • Beğen
Tepkiler: bychilavert
Geri
Üst