Sütun Belirtmeden Veri Bulma isimli içerikte, yapacağınız aramalarda sütun numaralarını kullanmadan bulma yapmanın nasıl olacağını öğretilmektedir.
Oluşturulma Amacı
Dosyada, Sicil No, Kod, Saat şeklinde verilerin olduğu bir sayfa mevcut olup, burada yazılı olan KOD değerlerine göre gruplandırma yapılarak, sicil bazlı Saat bulunmasına ihtiyaç duyulmaktadır.Nerede İhtiyaç Duyulur?
İnsan Kaynakları alanında çalışanların, fazla mesai analizlerine yönelik olarak oldukça fayda sağlayacaktır. İK yazılımları, verileri tek bir tabloda alt alta yazdıracak şekilde tutmaktadır. Dolayısıyla, ham verileri analiz etmek için dosyadaki formüle oldukça fazla ihtiyaç bulunmaktadır.Dosya Detayları
Excel'de arama yapılırken, ilk olarak akla gelen ve değişmesi güç olan DÜŞEYARA fonksiyonudur. Bu fonksiyon, arama yaparken sütun_indis_sayısı dediğimiz sütun numarasına ihtiyaç duymaktadır. Lakin, bazen dönemlerde verilerin sütun numarası olmadan aranmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gibi durumlarda, İNDİS ve KAÇINCI fonksiyonlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dosyada da, geleneksel yöntemler ile nasıl bulunacağı öğretilmektedir.Lakin, geleneksel yöntemlerde üst resimde görülen tabloyu oluşturmak için gerekli olan arama kriterleri otomatik oluşturulamamaktadır. Bu nedenle, verilerimizin bulunmasını sağlayan kriterleri bazı zorlu işlemlerden sonra aşağıdaki gibi oluşturduk.
Görüleceği üzere, Siciller tekrar eder niteliktedir. Kodlar ise, benzersiz olarak listelenmiştir. Geriye kalan ise, sicil ve kod ile eşleşen rakamların listelenmesini sağlamaktır. Bunun için, EĞERHATA, İNDİS ve KAÇINCI fonksiyonlarından oluşan bir formül kullanılmaktadır. Dizi formülü olan bu formülün, Excel 2021 ve Excel 365 versiyonlarında çalışması için Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basılarak çalıştırılması gerekir. Aksi halde sonuç vermeyecektir. Bu işlemin yapılmasından sonra, formül gerektiği kadar aşağıya çekildiğinde, istenilen veriler sütun numarasına gerek kalmadan bulunacaktır.
Sütun Belirtmeden Veri Bulma Yeni Nesil
2019 yılında hayatımıza giren yeni nesil dinamik dizi formülleri ile ise, bu işlem artık oldukça kolay hale gelmektedir. Veri tablomuzda bulunan benzersiz sicil numaraları ve kodlar, o sicile ait koddaki sayısal kadar tekrarlanmalıdır. Lakin, artık işimiz 2016 yılında bu içeriği hazırladığımız dönemde yaşadığımız kadar zor değildir. Çünkü, Excel'in SÜTUNA fonksiyonu bizlere muazzam bir kolaylık sağlamaktadır. Bu fonksiyon ile yazacağımız neredeyse birbirinin aynısı olan 3 ayrı formül, verilerimizi dinamik ve birbiriyle uyumlu bir şekilde listelemektedir.Yine muazzam fayda sağlayan LET ve YATAYYIĞ ile, 3 ayrı formül tek bir formülde birleştirilmektedir. Yani, tek tek 3 formül yerine tek formül işimizi görecektir. Tek yapmamız gereken, YATAYYIĞ'ın dizilerine 3 formülü yazmaktır. Ayrıca, LET ile de veri aralıklarını bir kez tanımlamak yeterlidir. Bu iki fonksiyon ile hazırlanan formül, sadece bir hücreye yazılacaktır. Böylece, sağa ve aşağı doğru sonuçlar listelenecektir. Yani eskisi gibi sağa ve aşağı kadar çoğaltmaya gerek yoktur. Dökülme özelliği bizim yerimize bu işlemi gerçekleştirmektedir.
Sonuç olarak, hem geleneksel hem de yeni nesil Excel versiyonları ile kolayca sütun belirtmeden veri bulma işini dosyamız ile kolayca yerine getirebilirsiniz.
Faydalanmanız temennisiyle.
Ad Soyad Ayırma
2024-06-17