Dosya ikonu

Hücredeki Sayıların Toplamını Alma

Kısa Açıklama

Hücredeki Sayıların Toplamını Alma başlıklı bu içerikte, ilgili işlemlere yönelik olarak hazırlanan öğretici bir dosya yer almaktadır.
Hücredeki Sayıların Toplamını Alma içeriğimizde, bir hücrede yazılı olan sayısal değerlerin toplamının bulunması öğretilmektedir.

Hücredeki Sayıların Toplamını Alma


Excel'de, aynı hücre içindeki sayısal nitelikli değerlerin toplanmasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir durumda, oldukça kolay bir formülle işin üstesinden gelebilirsiniz. Şimdi formülün temelinden dışa doğru nasıl oluşturulacağını öğretelim. Üst resimdeki verilerimiz, B3 ve C3 hücrelerinde yer almakta olup, anlatım referansları bu hücreler olarak dikkate alınacaktır.

İlk olarak, sayısal değerlerin olduğu hücredeki değerlerin uzunluğunu bulmamız gerekmektedir. Bunun için C3 hücresine şu formülü yazıyoruz:
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Formül sonucu, 7 değerini verecektir. Hemen akabinde ise ihtiyacımız olan şey, bu 7 değerini ayrı ayrı parçalamak olacaktır. Bunun için dinamik dağılımı sağlaması adına, SIRALI fonksiyonuna ihtiyacımız olacaktır. Hemen akabinde, ikinci aşamadaki formülümüzü, C3 hücresinde şu şekilde güncelliyoruz.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Böylece, 7 değerinin {1\2\3\4\5\6\7} şeklinde diziye dönüştürülmesi sağlanmıştır. Formül ise, alt altda 1'den 7'ye kadar değerlerin dökülmeli olarak yazdırmayı sağlayacaktır. Bu sonuç, bizim 7 ayrı değere referans alabilmemiz için gereklidir. Hücre içindeki 7 değerin, 1'den 7'ye kadar yazdırılmasından sonra, artık her sırada hangi sayının olduğunu bulma aşamasına geçmemiz gerekmektedir.

Bunun için ise, PARÇAAL fonksiyonu istediğimiz sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır. C3 hücresindeki formülümüz ise, şu şekilde olacaktır.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
PARÇAAL fonksiyonunun:
  • metin öğesi, sayısal değerimizin olduğu alandır.
  • başlangıç_sayısı öğesi, SIRALI(UZUNLUK(B3)) şeklindeki formülle 1-7 arasındaki listelenen sayılardır.
  • sayı_karakterler öğesi ise, sabit olarak 1 değeridir.
Böylece, B3 hücresinde bulunan ve 7 karakter uzunluğundaki sayısal değerin, her hücreye yazdırılması sağlanmıştır. Bu sonuç için oluşan dizi ise, {"7"\"6"\"5"\"4"\"0"\"4"\"5"} şeklindedir. Dikkat edilirse, oluşan dizideki sayısal değerlerin başlarında ve sonlarında çift tırnak (") bulunmaktadır. PARÇAAL fonksiyonu metin olarak çıktı sağladığından dolayı, sayıları da metin biçimine dönüştürmüştür. 7 hücreye dökülmüş olan değerlerin tamamını seçtiğinizde, sağ alttaki Scrool Bar alanında toplam verilmediğini, sadece 7 değerini göreceksiniz. Ama bunları sayıya çevrilmesi için, formülümüzü aşağıdaki gibi genişletiyoruz.
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Böylece, formülün oluşturduğu 7 satırdaki değerler artık toplanabilir durumdadır. Dizimiz ise, {7\6\5\4\0\4\5} haline dönmüştür. Yani baştaki ve sonraki tek tırnaklar gitmiştir.
SAYIYAÇEVİR fonkisyonu kullanmadan, onun yerine -- şeklinde iki tane orta tire işareti de aynı işlevi yerine getirecektir.
Artık, formüle son dokunuşu yapma aşamasına geçmiş bulunmaktayız. Elimizde, toplanabilir bir dizi bulunuyor ve biz de toplam almak istemekteyiz. Böylece, geriye kalan tek şey, toplam almak olacaktır. Ondan sonra, formülümüzü aşağıdaki gibi yazıyoruz ve sonucumuzu elde ediyoruz:
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Böylece, üstteki formül ile istediğimiz sonuç olan 31 sayısına ulaşmış olduk.
Ayrıca, alternatif olarak iki ayrı yöntem ile olan formülde şu şekilde olabilir:
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
ve
Kod:
Görüntülemek için giriş yapmanız gerekmektedir.
(1 satır)
Öyleyse, makale tadındaki hazırladığımız içeriğimizden faydalanmanızı temenni ederiz. Ayrıca, aynı hücredeki değerlerin üzerlerine eklenerek toplanması için, Hücredeki Rakamların Kümülatif Toplamını Alma isimli dosyamızı inceleyebilirsiniz. Böylece, üst üste katarak toplama da yapılabilmektedir.
  • Sevdim
Tepkiler: Qene
Geri
Üst