Dosya ikonu

Formüller ile Veri Birleştirme

Kısa Açıklama

Formüller ile Veri Birleştirme başlıklı bu içerikte, ilgili işlemlere yönelik olarak hazırlanan öğretici bir dosya yer almaktadır.
Formüller ile Veri Birleştirme, farklı sütunlarda bulunan hafta bazlı verilerin bir sütunun satırlarında birleştirilmesini öğretir.

Formüller ile Veri Birleştirme


Excel programı, aynı zamanda gelişmiş bir database yani veritabanı olarak kullanılmaktadır. Ancak, bu şekilde kullanılan sayfalarda, veritabanı mantığına göre verilerin kaydedilmesi oldukça önemlidir. Her ne kadar bunları söylesekte, ne yazık ki kullanıcılar tarafından çok karşılık bulmamaktadır. Excel'den en maksimum fayda almak için, "Excel Nedir" isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Şimdi, tarafımızdan talep edilen ve bizce "yanlış kullanım" olarak değerlendirilen bir tablodan, istenilen raporun nasıl alındığının üzerinde duralım.

Excel Veri Tablosu


Üst resimde, satış elemanlarının ürün bazlı olarak yaptıkları satışların hafta hafta işlendiği görülmektedir. Her haftada toplam dört sütuna ait değerler, yan yana ve ayrı ayrı sütunlarda yazılmıştır. Öncelikle tablonun doğru kullanımı, beşinci bir sütun eklenerek, hafta isimlerinin her satırda tekrarlanacak şekilde yazılması olacaktır. Eğer verileriniz böyle oluşturulduysa, Excel raporlama ya da grafikleri oldukça kolay oluşturmaktadır. Herneyse, elimizdeki tablo bu şekildedir ve verilerin raporlanması için tek bir tabloda birleştirilmesi gerekir.

İlk olarak, formülün oluşturulmasından önce, verilerin doğru bir şekilde listelenmesi için bazı tanımlamalara ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu tanımlamaları dosyamızın sol tarafında görmektesiniz. Tabloların oluşturulmasında, Excel'in Veri Doğrulama özelliği ile Ad Tanımla işlemleri yapılmıştır. Bunlar, bizim hatalı veri girişlerimizin önüne geçen doğru adımlardır. Yine de verilerin doğru yazılıp yazılmadığı, EĞER, ESAYIYSA ve KAÇINCI fonksiyonlarından oluşan formülle kontrol edilmektedir. E2 ve E3 hücrelerinde yazılı olan formül, doğru/yanlış kontrolü yapmamızı sağlamaktadır. Bu hücrelerdeki renklendirme için, Koşullu Biçimlendirme özelliğinden faydalanılmıştır. Ondan sonra, iki tanımlı addan seçilen kriterlere göre, bir formül yazılmış ve G, H sütunlarındaki referans listeleri oluşturulmuştur. Burada, SIRALI, SÜTUNSAY, FİLTRE, BIRAK ve SÜTUNA fonksiyonları kullanılmaktadır.

Artık, son aşama olan verilerin tek tabloda listelenmesi kısmının tamamlanması kalmıştır. Bu aşamanın ilk adımında, ESAYIYSA, KAÇINCI ve EĞER fonksiyonları ile başlık satırı oluşturulmaktadır. Daha sonra, EĞER, LET, AL, KAÇINCI, BIRAK, SATIRSAR, SÜTUNA, FİLTRE, BENZERSİZ, MAP, LAMBDA, TOPLA, İNDİS, EĞERHATA, DÜŞEYYIĞ, SIRALA ve YATAYYIĞ fonksiyonları ile formül yazılmıştır. Ancak sonuca ulaşmak için gerekli fonksiyonlar, sadece Excel 365 versiyonlarında bulunmaktadır. Böylece, dosyamızı indirip göreceğiniz formülümüz ile istenilen sonuç elde edilmektedir. Eğer benzer şekillerde hazırladığınız tablolarınız varsa, sizlerde formülümüzden istifade edebilirsiniz. Yararlanmanız temennisiyle.
  • Beğen
Tepkiler: PriveT ve ezelk
Geri
Üst