Dosya ikonu

Derslerin Tercih Sıralarını Bulma

Kısa Açıklama

Derslerin Tercih Sıralarını Bulma başlıklı bu içerikte, ilgili işlemlere yönelik olarak hazırlanan öğretici bir dosya yer almaktadır.
Derslerin Tercih Sıralarını Bulma, öğrencilerin yaptıkları seçimlere bağlı olan sıralama sayılarının dersler ile eşleştirilmesini sağlamaktadır.

Derslerin Tercih Sıralarını Bulma


Dosyamız, ExcelDepo forumunda bir soru kapsamında hazırlanmıştır. Soruda, bir tercih sayfasında öğrencilerin seçtiği 3 dersin isimlerinin yazıldığı bir sayfa bulunmaktadır. Başka bir sayfada ise, satır başlıklarında ders isimleri yazılıdır.

tercih.webp


Derslerin Tercih Sıralarını Bulma


Her iki sayfaya bakıldığında, Sınıf, Numara ve Öğrenci şeklinde sabit bilgiler yer aldığı görülmektedir. Tercih sayfasında ders isimleri 3 ayrı sütunda yazılmıştır. Sonuç sayfasında ise, en başta Sıra numarası vardır ve ders isimleri sadece bir kez başlık satırında yazılmıştır. İstenilen ise, derslerin olduğu başlıkların altına, tercih sayfasındaki sıra numarasının getirilmesi sağlanmıştır. Forumda, sorunun cevabı KAYDIR fonksiyonu ile cevaplanmıştır. KAYDIR İşlevi, her ne kadar faydalı olsa da, artık ne yazık ki demode niteliğindedir. Yani, verilerin artması ile formüle müdahale etmeniz gerekmektedir. Oysa, yeni nesil fonksiyonlar ile işler artık değişmiştir. Yani, öyle bir formül yazın ki, veriler ne kadar çoğalırsa çoğalsın formül otomatik genişleme sağlasın. İşte biz de dosyamızda tam bu işlem yapılmaktadır. O zaman fazla zaman kaybetmeden, adımlarımızı anlatalım.

Derslerin Tercih Sıralarını Bulma Adımları

Dosyamızda üstte de belirtiğimiz üzere "Tercih" ve "Sonuç" isminde iki sayfa bulunmaktadır. Tercih sayfasına, bir okulun öğrencilerinin tercihleri yazılmaktadır. Bu tercihler, 1-3 arasında değişmektedir. 3 tercihin tamamen doldurulması zorunlu değildir. Sonuç sayfasında ise, tercih edilen derslerin öğrenci bazlı hangi sırada olduğu listelenmektedir. Bu işlemin ilk aşamasında, ders isimlerinin ve öğrenci isimlerinin sayfaya yazdırılması ele alınmaktadır. Ayrıca, hiç bir yerde kayıtlı olmadığından, yine formüller ile otomatik sıra numarasının verilmesi sağlanmaktadır.
  • Sıra numarası için, SATIRSAY ve SIRALI fonksiyonlarından yaralanılmıştır.
  • Tekrar eden derslerin birer kez yazdırılması için, SATIRA, SIRALA ve BENZERSİZ fonksiyonlarından yararlanılmıştır.
  • Öğrencilerin yazdırılması için, Tercih sayfasına sadece dinamik bir formül atanmıştır.
Son olarak, tanımlamaların ışığında, güçlü özelliklerle donatılan LET ve LAMBDA, sonucun tek bir hücrede yazdırılmasının temel fonksiyonlarıdır. Ancak, bu iki fonksiyon elbette tek başına yeterli değildir. Yani, formülü destekleyen başka fonksiyonlar bulunmaktadır. Bunlar, EĞERYOKSA, İNDİS, KAÇINCI, SÜTUNA, FİLTRE, REDUCE, DÜŞEYYIĞ ve YATAYYIĞ şeklindedir.

Böylece, dosyamızda indirip tamamına erişeceğiniz formülümüz, sadece bir hücreye yazılmaktadır.
Bu dosyadaki formül sadece Excel 365 versiyonlarında çalışmaktadır.
Benzer Dosyalar Popüler İçerikler Daha Fazlası
Geri
Üst