Dizi

Dizi
Dizi

Dizi, Excel‘in hem formül hem de makrolarında kullanılan ve oldukça hızlı sonular almamızı sağlayan faydalı bir özelliktir.

Diziler, bir elektronik tablodaki aralıklarla mükemmel bir şekilde eşlenebilmektedir. Bu nedenle, Excel’de çok önemli bir yere sahiptirler. Çalışma sayfasındaki herhangi bir hücre ya da hücre aralığı başvurusu kullanan tüm Excel formülleri, dizilerle çalışmaktadır.

İlk olarak, üstte gösterilen örnekte, üç farklı dizi formül kullanımında şöyle sıralanmaktadır:

B3:D3 // 1 x 3 dizi
B6:D6 // 3 x 1 dizi
D9:D10 // 2 x 3 dizi
Görüldüğü üzere, Dizilerin aynı sütun ve satırlarda olması şarttır. Bir kare ya da dikdörtgen gibi düşünülebilir. Bunun dışında, farklı farklı ve birbirine komşu olmayan hücreler dizi olarak atanamamaktadır.

Dizi Sözdizimi

Şart olarak, Excel’deki tüm diziler, küme parantezleri {} içinde yazılmaktadır. Dizilerin öğeleri arasındaki özel işaretler, diziye alınmış öğelerin yatay mı dikey mi olduğunu belirlemektedir. Türkçe’ye uyumlu olan Excel versiyonlarında, yatay diziler için noktalı virgül (;), dikey diziler için ise ters taksim (\) karakteri kullanılmaktadır. Örneğin, aşağıdaki her iki dizi de 1-3 sayısını içerir ama biri yatay, biri dikey dizidir.

{1;2;3} // yatay dizi
{1\2\3} // dikey dizi

Metin içeren ifadeler diziye alınırken, mutlaka başlarına ve sonlarına çift tırnak (“) karakteri eklenmektedir.

{“a”;”b”;”c”}

Belirtildiği gibi diziler bir hücre ya da hücre aralığındaki değerlerle kolayca eşleştirilebilirler.
En üstteki resmimizde gösterilen örnekteki aralıklar aşağıdaki gibi dizilerdir:

B3:D3 = {“Sarı”;”Lacivert”;”Yeşil”}
B5:B7 = {“Sarı”\”Lacivert”\”Yeşil”}
B9:D10 = {1;2;3\4;5;6}

Formüllerde Diziler

Doğrudan aralıkları eşlediğinden, formül yapısının uyumlu olduğu her durumda tüm formüller ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadırlar. Basit bir örnek için TOPLA fonksiyonunu kullanalım. A1:A5 aralığında 15,30,45,60,75 şeklinde verilerin yazılı olduğunu varsayalım. TOPLA fonksiyonu bu aralıkta bulunan değerleri toplamak için oluşturacağımız formülün başrol oyuncusudur. Böylece, formül oluştuğunda, TOPLA fonsiyonu A1:A5 aralığındaki değerlerin yer aldığı dizine başvurmaktadır. Sonuç olarak, fonksiyonun kurgulanış yapısıdır ve aralıktaki sayısal veriler toplayarak 225 sonucunu vermektedir.

=TOPLA(A1:A5)
=TOPLA({15\30\45\60\75})
Sonuç: =225 // Üstteki her iki formülde 225 sonucunu verir
Not: F9 tuşu, Excel formüllerinizde sonuçları görmek için kullanılmaktadır.

Dizi Formülleri

Bu yöntemle hazırlanan formüller, bir dizinin sonucunu sunan bir işlemi içermektedirler. Aşağıdaki örnek formül, aslında A1:A5 aralığındaki yazılı olan verilerin toplam kaç karakterden oluştuğunu gösteren basit bir dizi formülüdür:

=TOPLA(UZUNLUK(A1:A5))

UZUNLUK fonksiyonunun içinde A1:A5 bir değerler dizisine döndürülür. UZUNLUK fonksiyonu daha sonra her değer için bir karakter sayımı üretir ve 5 sonuçtan oluşan bir diziyi döndürmektedir. TOPLA fonksiyonu ise, 1 kez sayılmış tüm öğelerin toplamını vermektedir.

Ayrıca, formülün sonucu doğru vermesi için Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basmamız gerektiğini de hatırlatmak isterim. Okuduğunuz üzere, Excelde Diziler isimli referans amaçlı hazırladığımız bu yazımızda, Excel’de konu içeriği hakkında bilgi vermeye, kullanımın kolayca anlaşılmasını sağlamayı amaçladık. Yararlı olmasını temenni ederiz. Eğer, Excel Dizileri kullanılan özel dosyalarımızı incelemek isterseniz, tek yapmanız gereken ExcelDepo Dosyalar modülüne tıklamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CSE - Ctrl + Shift + Enter

CSE – Ctrl + Shift + Enter

Pazar Günü Sayısını Bulma

Pazar Günü Sayısını Bulma